5 oktober 2021 leestijd 3 min door mr. J.W. (Hans) Both
Op 31 oktober 2021 verstrijkt de tijd om NOW-1 subsidie definitief vastgesteld te krijgen. Heb je als ondernemer niet tijdig aan alle aanvraagverplichtingen voldaan, dan word je verplicht het ontvangen voorschot terug te betalen en is er niets meer aan te redden.
In deze blog beschrijf ik eerst wat NOW is. Vervolgens beschrijf ik dat een discussie over NOW niet wordt getoetst aan de normale bestuursrechtelijke beginsel. Daarna behandel ik onder meer de mogelijkheid om een subsidiebesluit aan te vechten. Ik sluit af met een conclusie.
Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid
NOW heet officieel de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid. Vanaf 6 april 2020 kon er een beroep op worden gedaan. Het hoofddoel is om werkgevers tegemoet te komen in de betaling van de loonkosten, als sprake is van een acute terugval in omzet. Die terugval moet dan een gevolg zijn van vermindering in bedrijfsactiviteit door buitengewone omstandigheden die niet tot het normale ondernemersrisico behoren. NOW is een subsidie met het oogmerk dat werkgevers personeel in dienst houdt voor de uren dat zij werkzaam waren voordat de omzet acuut terugviel. Van toepassing zijn de regels uit de Algemene wet bestuursrecht .
Proceselementen
Deze column gaat niet over de inhoud van de regeling. Dat is voer voor de accountant. Deze blog gaat over een aantal proceselementen. Als je destijds een voorschot NOW-1 hebt ontvangen dan moet je de definitieve NOW-subsidie aangevraagd hebben met alle daarbij noodzakelijke plichtplegingen uiterlijk 31 oktober 2021. De regeling is spijkerhard: als je niet op tijd bent met de definitieve subsidieaanvraag, dan moet het ontvangen voorschot worden terugbetaald. In de regeling bestaat geen hardheidsclausule en ook geen toetsingsmogelijkheid voor het individuele geval.
Uitspraken
De hoogste rechter in deze heeft in een aantal uitspraken heel helder gemaakt dat de bijzondere spoedeisende regelgeving door de rechter niet mag worden getoetst aan gebruikelijke normen als de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. De Centrale Raad van Beroep oordeelde dat de NOW-1 de noodmaatregel is:
waarbij snel een zeer groot aantal werkgevers duidelijkheid moest worden verschaft over de aard en de inhoud van de regeling (…) Voldoende is toegelicht waarom met het oog op de uitvoerbaarheid van de regeling deze wijziging is beperkt tot de subsidievaststelling (…). Hoewel de NOW voor sommige werkgevers zoals startende ondernemers nadelig kan uitpakken wordt niet geoordeeld dat NOW-1 in strijd is met het evenredigheidsbeginsel of een ander beginsel van behoorlijk bestuur of algemene rechtsbeginsel.
Bevestiging
In genoemde uitspraak van de Centrale Raad van Beroep bevestigt deze hoogste rechter trouwens zijn competentie. Het definitieve besluit tot vaststelling van de NOW-subsidie kan (als altijd) worden aangevochten. Het subsidiebesluit is van bestuursorgaan UWV. Als je het niet eens bent met de beslissing op bezwaar van het UWV kun je naar de rechtbank. Als de rechtbank een jou onwelgevallige uitspraak doet kun je het hogerop zoeken, dus bij de Centrale Raad van Beroep, maar die is tot nu toe bikkelhard. Toetsing van individuele posities lijkt compleet kansloos.
Conclusie
Conclusie: NOW kent alleen maar de hoofdregel. Het ja-maar-redeneren in onze maatschappij gaat bij deze noodmaatregel niet op. De hoofdregel bevestigt de hoofdregel in plaats van de uitzondering bevestigt de hoofdregel. Het is wel duidelijk. Mocht u vragen hebben over de (on)mogelijkheden om tegen een NOW-besluit iets te doen, neem dan contact op met mij.